Op het fysieke gedeelte van zelfverdediging wordt vaak de focus geplaatst. De bekende “trap in kruis” geeft een versimpeld beeld van waar het allemaal op neer komt. Hiernaast is er het rondjes rennen en uithoudingsvermogen kweken, conditie opdoen. Beseffen we wel waar me mee bezig zijn? Fysiek gezien?


De conditie van een mens is zeker een belangrijk gegeven. Het bepaald de overlevingskansen in veel riskante situaties. Het heeft voordeel een goede conditie te hebben. Maar tijdens zelfverdediging rondjes rennen om conditie op te doen? Is dat niet zonde van de tijd? Ga een paar kilometer rennen in je vrije tijd, geniet ervan, bouw conditie op! Maar dan nog, zelfs de beste sportmensen hebben wel eens een blessure of een griepje. Wat als je dan in een zelfverdedigingssituatie komt?

Is het niet verstandiger bewust te raken van je lichamelijke mogelijkheden? Wat kan je nog wel doen als de ander sterker is? Fysieke krachtmetingen zijn er voor sport. Zelfverdediging is geen sport, er zijn geen wedstrijden in, dat is vechtsport.

Wat blijft er over? In elk geval de bewustwording en het onderzoek van eigen mogelijkheden en gebreken. Dit is simpel te constateren en te behandelen. Wanneer je jezelf sterker maakt waar het kan, dan zullen je zwaktes kleiner worden.

In de praktijk, wat doe je tijdens een bijeenkomst? Natuurlijk hebben de oefeningen met partner een fysiek element, naast het mentale en spirituele. Bewustwording van het lichaam wordt elke bijeenkomst gedaan door in het begin allemaal 1x op te drukken, 1x buikspier sit-up te doen en 1x zitten zonder stoel oefening.

Lichamelijke oefening is leuk. Je wordt er flexibeler van in alle opzichten. Het geeft een goed gevoel. Mensen hebben verschillen in voorkeur voor lichamelijke oefening: strandwandelen, het zwembad in, gaan joggen, de hond uitlaten, yoga, salsa dansen of tai-chi. Het draagt allemaal bij aan bewustwording van je lichaam en fysieke ontwikkeling, allemaal aanraders dus. Maar, langdurige fysieke oefeningen als rondjes rennen zal je niet moeten doen met zelfverdediging. Je kan dan beter je tijd besteden aan het oefenen van situaties!