Fysieke Zelfverdediging

Herhaling en oefening is wat het lichaam “wil”. Wanneer je iets meerdere malen doet wordt het een deel van je kijk maar naar fietsen en zwemmen. Oefening baart kunst.

Je
hele lichaam; wanneer je het gewicht van het gehele lichaam toepast op een gewricht van je tegenstander dan maakt de spierkracht niet uit. Wanneer een kind van 40 kilogram het gehele lichaam op een elleboog van een volwassene brengt, zal deze breken. Het hele lichaam is een geducht wapen.

Je trucs; wanneer je trucs kent kan je mensen misleiden. Een truc als bijvoorbeeld is iets dat de tegenstander kan verblinden, zoals vingers in zijn ogen, een volle asbak of een hand vol zand. Wanneer de tegenstander niets ziet, wordt het makkelijker de overhand te krijgen of te vluchten.

Je fijne kneepjes; wanneer je grip krijgt op de pink van de tegenstander dan is het niet moeilijk die te breken. Zwakke plekken van het lichaam en toepassing van anatomie (bijvoorbeeld de werking van gewrichten) maakt fijne kneepjes van technieken in vechtkunsten.

Je balans; het maakt niet uit hoe sterk iemand is, als diegene uit balans is, is de sterkte weg. Balans is belangrijk, wanneer het weg is gaat de zekerheid ook weg… Een beetje uit balans, en nog iets, en nog een beetje, en balans wordt een belangrijk omslagpunt.

Je houding; hoe sta je? Hoe voelt je lichaam aan als je staat en hoe komt het over op de ander? Wat is een neutrale houding? Je lichaam geeft veel aan. Laat iets zien met je houding!

Je
bewegen en lopen; hoe beweeg je? Hoe voelt je lichaam als je over straat loopt? Loop je neutraal, negatief of positief?

Je kijken; waar let je op? Zie je iets pas als het voor je neus is, of al op 50 meter afstand? Waar je ogen zich op richten geeft je aandacht aan. Waar je naar kijkt geeft de tegenstander aan waar je focus ligt.


Geïnteresseerd?
Mail naar ‘hazepad@gmail.com‘ voor meer informatie.